Recycling-Ανακύκλωση

Στο μάθημα των Αγγλικών και πιο συγκεκριμένα στο κεφάλαιο 5, οι μαθητές της Ε’ τάξης, μέσα από διάφορες δραστηριότητες (βιωματικές και ψηφιακές) μαθαίνουν για το περιβάλλον και πιο συγκεκριμένα για την Ανακύκλωση. Τα παιδιά εμπλέκονται τόσο σε ατομικές όσο και ομαδικές δραστηριότητες και αναπτύσσουν δεξιότητες στα Αγγλικά, στον προφορικό και γραπτό λόγο. Επίσης, μαθαίνουν λεξιλόγιο, λύνουν κουίζ, παίζουν ψηφιακά παιχνίδια, ακούνε  τραγούδια, βλέπουν βίντεο, δημιουργούν αφίσες, κάνουν κατασκευές με ανακυκλώσιμα υλικά, μαθαίνουν ποια είναι υλικά να ανακυκλώνουν, γίνονται μικροί δημοσιογράφοι και παίρνουν συνέντευξη από τους δασκάλους τους με θέμα το περιβάλλον. Στόχος των δραστηριοτήτων είναι  να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές αναφορικά με περιβαλλοντικά θέματα.

Πιο συγκεκριμένα:

  1. Οι μαθητές  μαθαίνουν την έννοια “ Reduce”, “Μειώνω”, μαθαίνουν τρόπους πως να μειώσουν τα σκουπίδια και να χρησιμοποιούν για περισσότερες από μία φορές προϊόντα και υλικά, όπως για παράδειγμα επαναχρησιμοποιούμενες υφασμάτινες τσάντες για τα ψώνια αντί για της μιας χρήσης πλαστικές σακούλες.
  • Τα παιδιά μαθαίνουν την έννοια “Reuse”,  “Ξαναχρησιμοποιώ “, μαθαίνουν να ξαναχρησιμοποιούν υλικά, που διαφορετικά θα κατέληγαν στα σκουπίδια, τους δίνουν νέα χρήση και ζωή  για να κάνουν μία κατασκευή. Πιο συγκεκριμένα, χρησιμοποιούν πλαστικά μπουκάλια  και τενεκεδένια κουτάκια από κομπόστες, σοκολατένια πουράκια και  καφέ για να φτιάξουν  τη δική τους μολυβοθήκη.
  • Οι μαθητές  μαθαίνουν την έννοια Recycle”, “Ανακυκλώνω”, μαθαίνουν την έννοια της Ανακύκλωσης και πώς  να ξεχωρίζουν τα ανακυκλώσιμα υλικά δημιουργώντας μία αφίσα.
  • Ανακυκλώνουν χαρτί στον ειδικό κάδο Ανακύκλωσης του σχολείου.
  • Παίζουν ένα παιχνίδι  σκυταλοδρομίας στην αυλή, διαχωρίζουν τα ανακυκλώσιμα υλικά σε  πλαστικό (plastic) και χαρτί (paper)
  • Στο τέλος, πετάνε τα ανακυκλώσιμα υλικά στον κάδο Ανακύκλωσης που βρίσκεται έξω από την αυλή του σχολείου, κάνουν πράξη ότι έμαθαν, γίνονται ενεργοί πολίτες, ευαισθητοποιημένοι σε περιβαλλοντικά θέματα.

Επιμέλεια δράσης: Κλεονίκη Τόσκα