Ιστορική Αναδρομή

Λίγα λόγια για την ιστορία του σχολείου μας…

Τα πρώτα στοιχεία για την εκπαίδευση στον Πρόδρομο τα αντλούμε από δύο χάρτες που καταγράφουν στο Βιλαέτι της Θεσσαλονίκης (στην περίοδο της Τουρκοκρατίας) την εθνική κατανομή των σχολείων.

Στον Πρόδρομο αναφέρεται η ύπαρξη σχολείου με δυναμικότητα 50 μαθητών. Επίσης,  ο Επίσκοπος Κίτρους Παρθένιος Βαρδάκας στις αρχές του 20ού αιώνα γράφει, ότι οι κάτοικοι  διατηρούν Δημοτική Σχολή με 76 μαθητές. Το σχολικό κτίριο με δικές τους δαπάνες έκτισαν οι φιλόμουσοι κάτοικοι. Το 1919 στον Εθνικό οδηγό του Φιλαρέτου-Βασιλειάδη αναφέρεται:

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΙΣ:

Στο κοινό μονοτάξιο μικτό σχολείο διδάσκει ο κ. Κωνσταντίνος Παπαθεοδώρου με περίπου 65 μαθητές αμφοτέρων των φύλων.

Σχολική Επιτροπή

Αντώνιος Κατσίκας
Πρόδρομος Παπαποστόλου
Βασίλειος Θεοχαρόπουλος

Το σχολείο που περιγράφεται παραπάνω βρίσκονταν σχεδόν στον προαύλιο χώρο του Ι. Ν. Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Μέχρι και το 1952 εξυπηρετούσε τις διδακτικές ανάγκες του χωριού. Τον ίδιο χρόνο με κρατική χρηματοδότηση αλλά και τη συνδρομή των κατοίκων χτίστηκε μέρος του Δημοτικού Σχολείου που υπάρχει σήμερα.
Το 1923, δε, από εμπιστευτικό έγγραφο προς το Υπουργείο Εσωτερικών του διοικητή της Θεσ/νίκης Αλ. Λάμπρου, στον Π. Πρόδρομο υπήρχε ένα Σχολείο καλά συντηρημένο, στο οποίο χρειάζονταν κάποιες μικρές επισκευές-επιδιορθώσεις ύψους 1.000 δραχμών. Το σχολείο ήταν μονοτάξιο, μικτό με 56 μαθητές εκ των οποίων οι 40 ήταν άρρενες και οι 16 θήλεις.


πηγή: Κωστόπουλος Αργύριος – Ερευνητής Τοπικής Ιστορίας