Πρόγραμμα “Οδυσσέας 2023”

Με πολύ μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό από τους μαθητές της Γ’ τάξης του σχολείου μας πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023 η πρώτη τηλεδιάσκεψη με τους μαθητές της Δ’ τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Τριανδρίας Θεσσαλονίκης στα πλαίσια του προγράμματος “ΟΔΥΣΣΕΑΣ 2023”.

Αντικείμενο του προγράμματος «ΟΔΥΣΣΕΑΣ 2023»  αποτελεί η συνεργατική διερεύνηση και οικοδόμηση της γνώσης των μαθητών σχετικά με την ασφαλή και δημιουργική αξιοποίηση του διαδικτύου. 

Στην 1η τηλεδιάσκεψη, οι μαθητές και οι μαθήτριες και των δύο τάξεων παρουσίασαν τον τόπο τους, το σχολείο τους και την τάξη τους, ενώ μίλησαν και για τις συνήθειες και τα ενδιαφέροντά τους.

Στο τέλος της τηλεδιάσκεψης, οι μαθητές συζήτησαν για τα οφέλη αλλά και τους κινδύνους που έχει το διαδίκτυο, αντάλλαξαν απόψεις αλλά και ιδέες για τις δράσεις που μπορούν να κάνουν από κοινού για να αναδείξουν την ασφαλή και δημιουργική χρήση του διαδικτύου.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί των δύο τάξεων ανυπομονούμε για τη συνέχεια!

Την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023 πραγματοποιήθηκε η 2η τηλεδιάσκεψη μεταξύ των μαθητών της Γ’ τάξης του σχολείου μας και των μαθητών της Δ’ τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Τριανδρίας Θεσσαλονίκης στα πλαίσια του προγράμματος “ΟΔΥΣΣΕΑΣ 2023”. Τα παιδιά περίμεναν με μεγάλη χαρά και ανυπομονησία να “συναντήσουν” ξανά τους νέους τους φίλους!

Στη 2η αυτή τηλεδιάσκεψη, οι μαθητές της Γ’ τάξης προσέγγισαν το ζήτημα του διαδικτύου και της χρήσης του με εργαλείο τα 6 καπέλα σκέψης του De Bono και την καθοδήγηση της δασκάλας τους, κ. Δέσποινας Καραγιάννη και δημιούργησαν ένα βίντεο όπου παρουσιάζουν τις σκέψεις τους. 

Παράλληλα, οι μαθητές της Γ’ τάξης παρουσίασαν το βιβλίο “Απο-συνδεδεμένη οικογένεια“, εκδ. Δεσύλλας που εστιάζει στον εθισμό μας στις οθόνες και στην απομάκρυνση των μελών της ίδιας της οικογένεια, αλλά και το βιβλίο “Ανέβα επίπεδο“, εκδ. Παπαδόπουλος που αφορά στη συμπεριφορά των παιδιών στα ψηφιακά παιχνίδια που επιλέγουν. 

Πριν τη λήξη της τηλεδιάσκεψης, τα παιδιά έπαιξαν όλοι μαζί ένα διαδραστικό παιχνίδι με το μεγάλο τηλεχειριστήριο πλατφόρμας που είχαμε φτιάξει στην τάξη μας τις προηγούμενες μέρες.

Στο τέλος της τηλεδιάσκεψης, οι μαθητές συμφώνησαν να προχωρήσουν σε ψηφιακή ψηφοφορία για τα κυριότερα ζητήματα που τους απασχολούν ως προς το διαδίκτυο, ώστε να δουλέψουν συνεργατικά πάνω σε αυτά.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί των δύο τάξεων ανυπομονούμε για την τρίτη τηλεδιάσκεψη!