Εορτασμός της επετείου της 25ης Μαρτίου 2023

Με έναν διαφορετικό τρόπο, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και μεγάλη συμμετοχή των παιδιών γιορτάστηκε η επέτειος της 25ης Μαρτίου 2023 στο σχολείο μας. Η ημέρα αφιερώθηκε στην παράδοση και πιο συγκεκριμένα, στη μελέτη της καθημερινής ζωής των ανθρώπων την περίοδο της τουρκοκρατίας. Το σχολείο μας μεταμορφώθηκε σε ζωντανό λαογραφικό μουσείο όπου οι μαθητές έπαιζαν τον κεντρικό ρόλο.

Με τη βοήθεια της εκπαιδευτικού φυσικής αγωγής του σχολείου μας, κας Βεσυροπούλου Ζωής, οι μαθητές έμαθαν για τον τρόπο που οι άνθρωποι αξιοποιούσαν το μαλλί στην περίοδο της τουρκοκρατίας, για τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν για να το κατεργαστούν ώστε να γίνει κλωστή και μετά, για το πώς υφαίνουν τα υφάσματα και φτιάχνουν τα ριχτάρια και τις παραδοσιακές τους φορεσιές. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν τα παραδοσιακά εργαλεία και να δουλέψουν σε μικρούς αργαλειούς.

Στη συνέχεια, οι μαθητές έμαθαν για τα μέρη της παραδοσιακής φορεσιάς. Ντύθηκαν με την παραδοσιακή φορεσιά και συζήτησαν για την φουστανέλα, το τσαρούχι, το φέσι αλλά και την παραδοσιακή ποδιά και τον κεφαλόδεσμο. Τραγούδησαν και χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς τιμώντας την επέτειο.

Στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου, οι μαθητές της Ε και Στ τάξης του σχολείου μας με τη βοήθεια του δασκάλου τους Αθανάσιου Μανιόπουλου, οργάνωσαν ένα θεατρικό, βασισμένο στην ιστορία της επανάστασης του 1821. Μίλησαν για την ελευθερία, τον ηρωισμό, τη θυσία και την αυταπάρνηση των ηρώων της επανάστασης.

Τέλος, με τη βοήθεια όλων των εκπαιδευτικών του σχολείου, οι μαθητές δημιούργησαν τις δικε΄ς τους κατασκευές σχετικά με την επέτειο, για να τους θυμίζουν τη σημαντική αυτή ημέρα. Έφτιαξαν παραδοσιακές ποδιές, σημαιάκια και τους ήρωες της επανάστασης.

Την ημέρα της 25ης Μαρτίου 2023, οι μαθητές τίμησαν την επέτειο με την καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων και την παρέλαση στον κεντρικό δρόμο του χωριού.