Εκπαιδευτική επίσκεψη στην Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή

Εκπαιδευτική επίσκεψη πραγματοποίησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας στην Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή, την Τετάρτη 6 Απριλίου 2023, συμμετέχοντας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Ένα πιάτο για την υγεία μας”. Η επίσκεψη συνδέθηκε με την υλοποίηση σχετικών Εργαστηρίων Δεξιοτήτων και του προγράμματος e-twinning που υλοποιείται από τη Β και την Δ τάξη, με θέμα “Healthy food, healthy life”.

Η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, η θρεπτική αξία των λαχανικών και του αβγού, η μαγεία της σποράς και της βλάστησης, η επιστήμη πίσω από τα τρόφιμα, τα κρυμμένα μυστικά μιας ετικέτας συνθέτουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που παρακολούθησαν οι μαθητές μας. Τα παιδιά επισκέφτηκαν το παραδοσιακό κοτέτσι για να μαζέψουν φρέσκα αβγά. Έγινε αναφορά στη θρεπτική αξία των αβγών και κάθε παιδί πήρε ένα βρασμένο αβγό για να ξεκινήσει υγιεινά η επίσκεψη.

Στη συνέχεια, τα παιδιά επισκέφτηκαν τους λαχανόκηπους και παρατήρησαν τις καλλιέργειες. Στο θερμοκήπιο είδαμε σαλιγκάρια! Τα παιδιά έσπειραν σπόρους λαχανικών σε μικρά φυτοδοχεία και κάθε παιδί πήρε το δικό του μικρό φυτώριο.

Στο εργαστήριο παρακολούθησαν σε σύντομες προβολές, τις διαδοχικές φάσεις ανάπτυξης ενός φυτού από τον αρχικό σπόρο μέχρι το πλήρες φυτό και τις φάσεις ανάπτυξης ενός εμβρύου από το αβγό μέχρι τον πλήρη οργανισμό. Με μαγειρικά υλικά ενεργοποίησαν ζύμες μικροοργανισμών και παρατήρησαν τα αέρια που παράγονται από τη ζύμη που «ζωντανεύει».

Τέλος, τα παιδιά παρακολούθησαν την πορεία που κάνει το γάλα από τον στάβλο μέχρι την συσκευασία και την πώλησή του. Είδαν τις αγελάδες στον στάβλο τους και ενημερώθηκαν για τη συλλογή, την παστερίωση και τη διάθεση του αγελαδινού γάλακτος.

Ήταν μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εκπαιδευτική επίσκεψη, όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να οργανώσουν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους σχετικά με την καλλιέργεια των λαχανικών, την παραγωγή του γάλακτος και την παραγωγή και διάθεση των αβγών. Επιπλέον, είχαν τη δυνατότητα να εκτιμήσουν τη σημαντική συμβολή των φρέσκων τοπικών προϊόντων στην καθημερινή διατροφή. Τέλος, είχαν τη δυνατότητα να εκτιμήσουν τις δυνατότητες που τους δίνει ο τόπος τους να κάνουν μια υγιεινή διατροφή.